SRBI IZNAJMLJUJU LETELICE I BAZENE KAKO BI OTKRILI POL BEBE: Pitali smo psihološkinju ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA
Gender reveal, Foto: Društvene mreže, Privatna arhiva

NOVI OBIČAJI

SRBI IZNAJMLJUJU LETELICE I BAZENE KAKO BI OTKRILI POL BEBE: Pitali smo psihološkinju ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

"Da li je dečak ili devojčica?" je pitanje koje će obeležiti ovu proslavu karakterističnu za Zapad.

Objavljeno:
T Š

Sa uticajem društvenih mreža, javljaju se neki sasvim novi običaji i tradicije koje naši ljudi, naročito mlađe generacije, rado prihvataju. Da li je sve otišlo predaleko? Popričali smo sa psihološkinjom o tome šta tačno motiviše ljude na ove promene.

Trend otkrivanja pola deteta "gender reveal" u vidu gala proslave u kojoj gosti istovremeno saznaju pol bebe sa roditeljima sve je popularniji među mladima. Za ove ekstravagantne žurke neki roditelji izdvajaju ogromne sume novca, kao za neku manju svadbu. Roditelji su mahom u belim odelima, dok zvanice mogu da biraju između belih, roze ili plavih autfita, u zavisnosti od toga koji pol priželjkuju.

"Da li je dečak ili devojčica?" je pitanje koje će obeležiti ovu proslavu karakterističnu za Zapad.

Ovaj trend, međutim, ne gledaju svi blagonaklono.

Popričali smo sa psihološkinjom Snežanom Repac o ovoj novoj tradiciji, koju mnogi nazivaju pomodarstvom i smatraju je tabu temom.

Prvi i osnovni problem je to što je ovo nešto što se u potpunosti kosi sa našom tradicijom i verovanjima. Kako Snežana ističe, sve ovo ima neki ritualni prizvuk.

"Gotovo da ima ritualni, magijski, pa čak i obredni prizvuk."

Pritom, sve ovo se kosi i sa našom tradicijom:

"Narodni običaj u Srbiji nalaže da se detetu ništa ne kupuje pre rođenja, a takođe važi i pravilo da se o trudnoći ne priča pre 5. meseca, dakle ova proslava se u potpunosti kosi sa tradicijom i običajima naše zemlje," rekla je psihološkinja Snežana Repac u razgovoru za Espreso, te dodala:

"Ovde kao da ne možemo da dočekamo pogodan trenutak za slavlje, pa forsiramo ubrzavanje."

Poenta slavlja je upravo želja da se proslavi nešto što je završeno, a ne nešto što se još nije ni desilo.

Nameće se i pitanje, zašto se slavi pol, a ne neka druga karakteristika bebe? Pritom, sa medicinske strane, nije pouzdan samo ultrazvuk. Kao što znamo, ultrazvuk može da pogreši, naročito kod pola devojčica, a jedini pravi pouzdan test je genetski test.

Snežana Repac
foto: Printscreen/Kurir Tv

"U slučaju da se pretpostavka pola bazira samo na ultrazvučnom testu, postoji šansa da se proslavi i pogrešan pol. Svaki lekar će vam reći da se ovo ne poklapa sa medicinskim stavom, jer ultrazvuk može (i često se dešava) da pogreši, naročito u ranoj fazi trudnoće."

Kao što smo pomenuli, pol bebe je samo jedan deo celine, te bi isto bilo da slavimo boju kose ili očiju bebe.

"To bi bilo kao da slavimo plave oči bebe, implicira da se slavi pol zbog prednosti određenog pola u očima roditelja"

Sa psihološke strane, ovde se možda radi i o nečemu dubljem:

"Deca se danas gledaju kao statusni simbol. S obzirom da se danas teško dobija dete, teško se zatrudni, osećamo se kao da je naša osnovna biološka funckija ugrožena. Ovim žurkama možda žele da pokažu bližnjima da "vrede". Trudnoća se gleda kao da je fenomen koji se retko dešava, a ne osnovna biološka funkcija svakog čoveka."

Takođe razlog može biti i malo jednostavniji - želja za slavljem, ali i pokazivanje društvu.

"Kod nas volimo proslave, kao da stalno tražimo povod za neko slavlje. Tražimo sve banalnije povode da bi došlo do zajedničkog provoda i pijanke. Povod može biti i upravo to - pol nerođenog deteta."

Ovim proslavama se postiže i efekat šou programa, kao da su roditelji poznate ličnosti. Za ovo su mahom zaslužni influenseri i poznate ličnosti koje prave velike proslave da podele sa svojim pratiocima lepe vesti:

A zašto običan narod pravi ove proslave?

"Tim proslavama roditelji leče neke svoje komplekse, možda nezadovoljstvo svojim poslovima, uzdižući svoj status budućeg "roditelja", praveći sliku o sebi i svom životu "na visokoj" nozi. Rijaliti programi su možda i doprineli ovome."

Zašto menjamo običaje koje su nam ustalili preci?

Kao što smo već pomenuli, kod nas tradicija nalaže da se detetu ne kupuje ništa pre rođenja, zbog uroka, kao i običaj da se detetu donosi poklon "u kolevku" nakon rođenja. Jedan od razloga što smo uveli nove običaje može biti i novčani faktor. Više povoda za slavlje, znači i više poklona za roditelje.

Koliko košta proslava?

Organizovanje ove prosle je mukotrpan proces, od liste zvanica do kupovine torti, ukrasa, organizovanje vatrometa (plave ili roze boje u zavisnosti od pola), šarenih balona, hrane, pića, muzike, te naravno, neizostavne dekoracije i iznajmljivanje lokala za proslavu. Mi smo se zapitali, koliko košta ova "obavezna" terevenka?

Prostor ide od 200 evra pa naviše, baloni od 1000 do 5000 dinara, torte od 2000 do 4000 po kilogramu, dekoracije, ukrasi, vatrometi - ovaj lumperaj mogao bi koštati kao neka "skromna" svadba.

Srbi iznajmljuju luksuzne vile, vikendice, pripremaju velike vatromete sve sa ciljem da nadmaše nekoga ili urade nešto inovativno. Ovim se gubi intima koja je pre bila sastavni deo trudnoće.

Da li je sve ovo neophodno?

Rođenje deteta jeste veliki povod za slavlje, ali sama trudnoća ne bi trebala da se slavi dok se ne završi, pritom, proslava može biti i mučna za trudnicu. Celodnevno stajanje na nogama, pričanje i dočekivanje gostiju, te slikanje i plesanje, može dosta da izmori buduću mamu.

Rođenje deteta jeste lep povod i treba se slaviti, ali da li je zaista neophodno da se slavi svaka stavka detetovog žačeća? Od rođenja deteta, prvog rođendana, krštenja - u našim običajima postoji već veliki broj proslava u čast deteta.

Proslava pola bebe, ali i "baby showers" pre rođenja mogu samo dodatno nabijati pritisak na mlade roditelje i ovaj blaženi period.

Bonus video:

05:49

Pol bebe otkriven na Burdž Kalifi, sve koštalo 74.000 funti!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.